Dipanggil ke Peperiksaan Online SPA - Penguasa Bomba KB29/KB41 Sesi April 2022 ?

Tapi Tak Tahu Nak Baca Apa?

penguasa bomba

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

 

Anda calon peperiksaan SPA Penguasa Bomba KB29/KB41 sesi 2022?

 

Sebelum itu, tahniah kami ucapkan kerana anda selangkah lagi untuk masuk ke sektor perkhidmatan awam.

 

Peperiksaan online SPA ini adalah antara tapisan terawal yang perlu anda tempuh sebelum anda layak untuk bergelar penjawat awam.

 

Ingat, ini hanya tapisan pertama. 

 

Selepas ini, calon yang lulus mungkin akan ke tapisan fizikal ataupun Psikometrik dulu.

 

Atau mungkin juga terus ke tapisan temuduga. 

 

Siapa tahu? Kerana urusan pengambilan ini semuanya bergantung kepada SPA.

 

Apa-apa pun, buat yang terbaik untuk tapisan pertama ini !

Ayuh masuk ke channel Telegram

Sila Semak Emel Anda Sekarang

Jika anda mendapat panggilan ke Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) untuk jawatan berikut pada 7 April, 12 April & 14 April 2022 ini :

 

[+] Penguasa Bomba KB29/KB41 – Jabatan Bomba & Penyelamat Malaysia

 

Anda berada di tempat yang betul !

Format Peperiksaan Online SPA - Penguasa Bomba KB29/KB41?

Kepada yang belum tahu, format peperiksaan Penguasa Bomba KB29/KB41 tahun 2022 ini terdiri daripada :

 

i) Seksyen Daya Menyelesaikan Masalah

Masa : 2:00 petang – 2:25 petang

Soalan : 10 soalan

 

ii) Seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris

Masa : 2:40 petang – 3:00 petang

Soalan : 20 soalan

 

Semua calon perlu menjawab peperiksaan online ini dalam tempoh sejam sahaja dari jam 2:00 petang – 3:00 petang mengikut tarikh yang SPA tetapkan 😀

Tujuan Peperiksaan Online SPA Diadakan!

Tujuan peperiksaan online SPA diwujudkan adalah untuk mencari calon yang benar-benar berkualiti sahaja untuk diserap masuk berkhidmat ke sektor awam.

 

Calon semakin ramai setiap tahun. Permohonan ke sektor kerajaan meningkat…

 

Jadi bagaimana nak pilih yang terbaik dari yang terbaik? 

 

Bilangan calon perlu dikecilkan sebelum mereka sampai ke tapisan temuduga. 

 

Jadi cara yang terbaik adalah dengan menilai anda semua, calon-calon Penguasa Bomba Gred KB29/KB41 melalui peperiksaan online ini !

Contoh Soalan Peperiksaan Online SPA - Penguasa Bomba KB29/KB41

Ayuh kita tengok dulu 10 contoh soalan peperiksaan online Penguasa Bomba KB29/KB41 di bawah :

Seksyen : Kefahaman Bahasa Inggeris

1. Aznee is particularly fond _______ jelly beans

A. of

B. at

C. on

D. upon

 

2. Mrs Fatma is good _______ basketball.

A. about

B. at

C. on

D. in

 

3. He stopped _______ to us. We spent ten minutes having a really nice chat before he moved on again

A. talking

B. to talk

C. talks

D. talked

 

4. We were worried about _______ done his homework yet.

A. that he had not

B. the fact that he had not

C. him not having

D. he not having

 

5. I want _______ right away.

A. that Izyan comes

B. Izyan to come

C. Izyan’s coming

D. Izyan comes

Ayuh masuk ke channel Telegram

Seksyen : Daya Menyelesaikan Masalah

6. Nisbah umur Nur kepada umur datuknya ialah 2:5 . Enam tahun kemudian, nisbah umur ayahnya kepada umur Nur ialah 7:4, manakala datuk Nur berusia 91 tahun. Berapa umur ayahnya ketika Nur berusia 27 tahun?  

A. 43 tahun

B. 57 tahun

C. 62 tahun

D. 64 tahun

 

7. Dalam sebuah karnival Jom Heboh, bilangan pengunjung pada hari kedua meningkat 50% berbanding hari pertama, manakala jumlah pengunjung pada hari ketiga adalah seramai 1605 orang iaitu 2/3 lebih berbanding hari kedua. Berapakah jumlah pengunjung yang hadir?

A. 2407 pengunjung

B. 2806 pengunjung

C. 3210 pengunjung

D. 3417 pengunjung

 

8. Seorang pelajar boleh menjawab 6 soalan Sains dalam masa 9 minit. Berapakah jumlah soalan Sains yang boleh dia jawab dalam masa 1 jam 15 minit?

A. 55 soalan

B. 50 soalan

C. 40 soalan

D. 45 soalan

 

9. Harga 40 durian belanda adalah sebanyak RM380. Berapakah harga purata untuk sebiji durian belanda?

A. RM10

B. RM9

C. RM9.50

D. RM8.50

 

10. Isipadu sebuah piramid adalah 44,500 cm padu, dengan ketinggiannya “p” cm. Jika luas tapaknya adalah 2025 cm persegi, hitung nilai “p”?

A. 35 cm

B. 50 cm

C. 66 cm

D. 88 cm

 

Baca lagi : 10 Contoh Lain Soalan Daya Menyelesaikan Masalah SPA

Tips Nak Jawab Peperiksaan Online SPA - Penguasa Bomba KB29/KB41

Untuk menjawab soalan peperiksaan online SPA ini dengan baik, calon perlulah :

Bersedia Dengan Latih Tubi Yang Betul dan Banyak

Berdasarkan pengalaman kami, kami berasa terpanggil untuk membantu anda semua, calon-calon Penguasa Bomba KB29/KB41 sesi 2022.

 

Membantu dari segi apa tu?

 

Sejak 2008, kami dah membantu hampir 80,000 calon-calon untuk masuk ke perkhidmatan sektor awam melalui panduan contoh soalan peperiksaan SPA yang kami sediakan.

 

Jadi tahun ini, kami nak bantu anda pula. Kami nak anda semua lulus 🙂

 

Percaya dengan pengalaman kami. Kami tahu di mana selok belok jerat/perangkap yang disediakan oleh SPA.

 

Tujuan mereka mengadakan peperiksaan online ini hanyalah satu. 

 

Iaitu untuk kurangkan bilangan calon daripada melepasi tapisan peperiksaan ini dan mara ke tapisan yang seterusnya pula!

Rujukan Peperiksaan Online SPA - Penguasa Bomba KB29/KB41

Sebagai penghargaan kepada anda.

 

Kami berbesar hati nak hadiahkan kepada anda e-buku rujukan peperiksaan online Penguasa Bomba KB29/KB41 versi pratonton karya dari tim IKR.

 

Kami percaya anda layak untuk menerima hadiah e-buku ini kerana anda sanggup luangkan masa datang ke laman web ini dan baca artikel ini sampai habis.

 

Percayalah tak semua calon lain sanggup luangkan masa di sini. Anda dah selangkah melepasi mereka 🙂

 

Sila muat turun sekarang dengan klik butang yang disediakan.

Kami harap anda dapat segera mengulangkaji e-buku yang kami kongsikan di atas.

 

Dan jika anda berminat dengan nak dapatkan ia dalam versi penuh yang mengandungi :

 

[+] Huraian format terkini peperiksaan online Penguasa Bomba KB29/KB41

[+] Nota ringkas, padat & terkini bagi jawatan Penguasa Bomba KB29/KB41

[+] Contoh-contoh soalan terkini bagi seksyen ;

A – Daya Menyelesaikan Masalah
B – Kefahaman Bahasa Inggeris

[+] Tips & panduan menjawab soalan peperiksaan Penguasa Bomba KB29/KB41 dgn tepat

[+] Jawapan lengkap beserta jalan kerja LENGKAP turut disertakan (mudah untuk anda ikut satu persatu) 

[+] 99++ muka surat (dijamin padat)

 

< Sila Dapatkan Versi Penuh Rujukan Penguasa Bomba KB29/KB41 di Sini (KLIK) >

~ JUALAN BELUM DIBUKA. RUJUKAN INI SEDANG DIKEMASKINI. HARAP BERSABAR 😉 ~